Чому українці купують все менше м'яса (ІНФОГРАФІКА)

За рік індекс м’ясного кошика виріс на 38 %.

Зростання спостерігалося на всі соціальні продукти харчування, окрім цукру та гречки, - повідомляє Олексій Дорошенко, генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж.

При цьому всі види м’яса стали дорожчими на 30-68 %, а саме: сало – на 68 %, свинина – на 42 %, яловичина – на 34 % і курка – на 30 %.

За дванадцять місяців свинина й яловичина додали в ціні по 29 грн. за кілограм, сало – 28 грн., ковбаса варена – 15 грн., а тушка куряча – 12 грн.

Відтепер кілограм яловичини з кісткою можна купити в середньому за 113 грн., свинини – за 98 грн., сала – за 68 грн., дешевої вареної ковбаси – за 75 грн., а курку в тушці – за 53 грн.

Якщо в цілому оцінити вартість м’ясного кошика, тобто взяти по 1 кілограму всіх видів м’яса, то станом на 1 грудня він коштував 407 грн., тоді як рік тому його вартість становила 294 грн. Тобто індекс м’ясного кошика за рік зріс на 38 %, тоді як середня заробітна плата з листопада 2016 року по жовтень 2017 року зросла на 36 %, із 5406 грн. у листопаді 2016 року до 7377 грн. у жовтні 2017 року.

За словами експерта, українці купують все менше м’яса полягає в тому, що ціна на м'ясо зростала швидше, ніж наші середні заробітні плати, не говорячи вже про пенсії та соціальні виплати.