Передноворічний марафон: що дорожчає та дешевшає в Україні

За перші десять днів грудня зросли 65 % продуктів, так званої, соціальної корзини. Про це повідомив генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Лідером подорожчання першої декади зими в гривневому еквіваленті став м’який сир, який додав 1,2 гривні за кілограм.

Друге місце у вершкового масла і курячих яєць, які збільшились в ціні на 1 гривню.

А замикає трійку «призерів» свинина – із 90 копійками за кілограм.

У відсотковому еквіваленті очолює ТОП-3 подорожчання буряк, який збільшився в ціні на 6 %. Курячі яйця є другими і у відсотковому рейтингу з 4 %. «Бронзу» розділили борошно і м’який сир піднявшись на 1,2 %.

За першу декаду грудня на 40 копійок подешевшали куряча тушка, яловичина і гречка. Вартість гречки та цибулі знизилась на 2 %. Інші продукти зростали або знижувались в ціні помірковано.

Нагадаємо, експерти підрахували, що цьогорічний святковий стіл обійдеться пересічному українцю приблизно в 1,5 тис. гривень.