Незабаром Різдво, а, отже, прийшов час і для традиційної страви Святвечора − куті. В Україні є безліч рецептів приготування куті, однак незмінним її складником залишається пшениця, - інформує 12 канал.
Нині стакан просушеної пшениці можна купити на ринку чи в супермаркеті за п’ять гривень.
Проте раніше зерно товкли у ступі власноруч. А особливо підприємливі селяни навіть заробляли на цьому гроші.
Зокрема, Володимир Перчук із села Жидичин розповідає − на різдвяні свята основним джерелом прибутку сім’ї був продаж куті. Оскільки товкти пшеницю у ступі було фізично важко, в середині 80-х батько придумав власний винахід − електричну ступу.
Виріб справно працює і досі. За п’ять хвилин може натовкти два кілограми пшениці. Після обробки зерно просіюють і сушать. Із висушеного − можна спокійно готувати кутю.
Щоправда, зараз Перчуки винахід тримають лише вдома як реліквію. Обробка пшениці у ступі для них − своєрідна родинна різдвяна традиція.