
22:14, 31 грудня 2016 р.
Вінегрет проти олів'є - як зробити святковий стіл здоровим
Вже невдовзі новорічна ніч. Традиційно вона проходитиме за столом, повним салатів, м'яса та риби, алкоголю. Тому більшість людей зустрінуть перший день нового року з болями у животі, а після циклу новорічних свят зазвичай помітно псується колір шкіри, поболює печінка, гладшають стегна та живіт.
Чи можна якось нейтралізувати ці мінуси святкового застілля, сайт "Добрий лікар" розпитав Бориса Скачка, лiкаря-дiєтолога та реабілітолога.
- Останнім часом людей цікавить: як зробити новорічний стіл не лише смачним, а й корисним?
- Насамперед, відійти від традиційного вуглеводно-жирного меню. Подивіться, що зазвичай стоїть на новорічному столі - усілякі олів'є, "шуби", "мімози". І всюди - дуже багато майонезу. Я не буду говорити про співвідношення продуктів у салаті олів'є - воно просто жахливе! Вуглеводи (картопля) поєднуються з білками (ковбасою), а тому такий салат двi години лежить у шлунку, доки перетравиться (адже вуглеводи та білки вимагають різних ферментів для травлення). I доки перетравлюється перша порцiя вуглеводiв, надходить щось iе. В результаті, процес травлення та засвоєння просто зупиняється.
- То що ж робити?
- Насамперед, замінити усі вищезгадані салати на салати із свіжих овочів - капусти, моркви, гарбуза, огірків. Набагато здоровіше замість олів'є зробити вінегрет. По-перше, буряк та морква, які є головними інгредієнтами вінегрету, містять багато вітаміну А, який потрібен печінці. Відтак, їй буде легше справлятися з алкогольними токсинами.

По-друге, ці овочі корисні для шлушково-кишкового тракту (зокрема, буряк сприяє перистальтиці). А квашена капуста, що входить до вінегрету, є джерелом вітаміну С та клітковини. Крім того, з вінегретом можна експериментувати -- додавати яблука, селеру, цедру лимона.
Багато вiтамiну А і в інших овочах, що мають жовтий та помаранчевий колiр -- гарбузi, солодкому перцi, тому раджу мати їх на столі. Якщо це салат з моркви, краще поєднати сиру та варену моркву і заправити рослиною олією.

На гарнір краще подавати не традиційну картоплю, а інші овочі. Скажімо, м'ясні страви ідеально поєднуються з тушкованою капустою, кабачками, баклажанами. Не забувайте про страви з гарбуза - запечений з часничком гарбуз також є смачним та корисним гарніром.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
13:40
Вчора
23:53
3 березня
Мінеральні добрива та їх види
Новини компаній
16:38
28 лютого
14:05
28 лютого
live comments feed...