• Головна
  • До уваги лучан: смертельний ботулізм зовсім поряд
19:45, 19 липня 2017 р.

До уваги лучан: смертельний ботулізм зовсім поряд

До уваги лучан: смертельний ботулізм зовсім поряд

Ботулізм  — важке гостре токсико-інфекційне захворювання, хвороба характеризується парезом кишечника, розладами вегетативної нервової системи, при тяжкому перебігу — гострою дихальною недостатністю, і навіть може закінчитися летальним результатом. Інкубаційний період від 2-3 годин до 10 діб. Про це інформує Луцьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

   Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає не якісну в'ялену або слабо просолену рибу, ковбасу, шинку, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви.

   Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. В Україні у 8 областях: Волинській, Київській, Вінницькій, Одеській, Херсонській, Запорізькій, Полтавській та Сумській зафіксовано випадки захворювання ботулізмом.

   За останніх 3 місяці в Україні зареєстровано 62 випадки захворювання на ботулізм, з них 9 – летальні. Усі випадки ботулізму спричинені в основному споживанням в’яленої риби.

   З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

Не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

Швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

Ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

Сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

Захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

Не купувати продукти на стихійних ринках, з рук приватних осіб у тих, в яких не дотримується санітарний стан та відсутні холодильні вітрини на продукти, які швидко псуються ;

Небезпечно вживати здуті консерви, навіть якщо смак та інші якості продукту не змінилися.

   У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювота, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою.

   Пам’ятайте: хворобу простіше попередити, ніж лікувати. Будь яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

   Прислухайтесь до вищевказаних рекомендацій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ботулізм
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...