• Головна
  • Як вберегтися від нітратів та пестицидів
18:41, 3 грудня 2017 р.

Як вберегтися від нітратів та пестицидів

Як вберегтися від нітратів та пестицидів

Весь світ 3 грудня відзначає День боротьби з пестицидами.

Про це йдеться на сайті "4mama.ua".

Пестициди - це небезпечні хімічні речовини, які застосовують для зростання сільськогосподарських культур, а також для боротьби з шкідниками і бур'янами. Для навколишнього середовища і для здоров'я людини вони приносять непоправної шкоди.

Фахівцями встановлено, що пестициди здатні провокувати захворювання нирок, печінки, нервової системи, щитовидної залози і раку. А для вагітних, вживання продуктів, які насичені нітратами загрожує викиднями, завмиранням плода, а також розвитком дитячих патологій (вродженими дефектами).

Напевно, Ви не раз тримали пестицидні продукти в руках. Як правило, вони мають ідеальну форму і колір, блищать, а всередині ніколи не знайдете черв'яка (як в яблуках, які ростуть у бабусі в саду). Ось тільки і запаху ви теж не відчуєте.

Фахівці пропонують альтернативу - замінити пестициди органічними добривами.

Як перевірити чи є в овочах і фруктах нітрати і пестициди?

  • якщо Ви купуєте продукти на ринку - вимагайте у продавця висновок лабораторного аналізу;
  • якщо вам дозволяє можливість, придбайте тестер, і у Вас буде 100% гарантії, що Ви не купили нітратний продукт;
  • овочі (наприклад, помідори, огірки), в яких присутній нітрат, як правило водянисті і практично не мають смаку;
  • кавуни та дині, вирощені з нітратами, не солодкі, з білими прожилками і з величезною кількістю недозрілого насіння;
  • за лабораторними даними американських дослідників, в топ-нітратних продуктів потрапили: яблука (понад 47 різних видів пестицидів), картопля (до 36 видів нітратів), шпинат (до 47 видів хімікатів), вишня (до 25 видів), капуста (до 57 видів пестицидів).

Застереження:

  • всі овочі і фрукти ретельно мийте перед вживанням, бажано з додаванням морської солі або лимонного соку;
  • дітям до 12 років не давайте ранні овочі і фрукти. Педіатри взагалі не рекомендують давати дітям продукти, які першими з'являються як в супермаркетах, так і на ринках;
  • якщо Ви все ж берете ранні фрукти, то очищайте їх від шкірки, а овочі, наприклад, капусту, звільняйте від верхнього шару листя;
  • зелень замочуйте в холодній воді не менше 30 хвилин;
  • дієтологи рекомендують ранні овочі відварювати - таким чином зменшується нітратність на 50-60%. Але сам овочевий відвар не годиться для подальшого приготування - його слід вилити.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#нітрати #пестициди #овочі #фрукти
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...