• Головна
  • Родинна традиція: товкти пшеницю на кутю електричною ступою
12:40, 5 січня 2018 р.

Родинна традиція: товкти пшеницю на кутю електричною ступою

Незабаром Різдво, а, отже, прийшов час і для традиційної страви Святвечора − куті. В Україні є безліч рецептів приготування куті, однак незмінним її складником залишається пшениця, - інформує 12 канал.

Нині стакан просушеної пшениці можна купити на ринку чи в супермаркеті за п’ять гривень.

Проте раніше зерно товкли у ступі власноруч. А особливо підприємливі селяни навіть заробляли на цьому гроші.

Зокрема, Володимир Перчук із села Жидичин розповідає − на різдвяні свята основним джерелом прибутку сім’ї був продаж куті. Оскільки товкти пшеницю у ступі було фізично важко, в середині 80-х батько придумав власний винахід − електричну ступу.

Виріб справно працює і досі. За п’ять хвилин може натовкти два кілограми пшениці. Після обробки зерно просіюють і сушать. Із висушеного − можна спокійно готувати кутю.

Щоправда, зараз Перчуки винахід тримають лише вдома як реліквію. Обробка пшениці у ступі для них − своєрідна родинна різдвяна традиція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#кутя #ступа #Волинь #Різдво #Христове #традиція #пшениця
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...