11:00, 6 січня 2018 р.
Сімейні традиції: що готують на Святвечір у волинських сім'ях
Кожна родина має свої різдвяні традиції. Хтось на Святвечір готує по-особливому кутю, хтось щороку вишукує нові рецепти у інтернеті, а хтось просто готує напівфабрикати з магазину та й не думає про 12 страв. Журналістка 0332.ua поцікавилась, що готують у родинах священика, лікаря, юриста та підприємця з Луцька.
Матінка Олена готує на Святвечір особливу кутю - «мокру»
Олена Марчук, мама сімох дітей, дружина протоієрея Валентина Марчука:
- Зазвичай – це картопля варена, полита олією з кропчиком зеленим (в морозилці стараюсь мати), грибочки мариновані, заправлені олійкою і цибулькою зеленою, салат з бурячка червоного або вінегрет (коли як), вареники з картоплею, тушкована капуста (будь яка, яка є на той час: цвітна, квашена, білокачанна) і обов‘язково кутя - не така як на Волині (густа, з мандаринами, ізюмом, маком і горіхами), а як казала моя бабця (це від неї навчилась, а вона у свою чергу від своєї мами) «мокра». Це коли багато сити (мед розведений у теплій воді) і тільки мак та горіхи волоські. А ще обов‘язково, щоб була пшениця бита, ніякої крупи-замінника не визнаю, це для мене не кутя вже, а каша солодка.
Приходимо з храму після святкового вечірнього Богослужіння, накриваємо стіл (діти допомагають), запалюємо свічку, співаємо тропар Різдва і сідаємо за стіл усією нашою чималенькою сім‘єю. Багато не готую страв, бо вечеря пісна (строгий піст, навіть без риби). А піст у нас в сім‘ї всі тримають, тому на свято ніхто не захоче доїдати пісне, всі чекають розговіння на м‘ясо.
У родині головного лікаря їдять те, що звикли
Сергій Новосад, головний лікар у Волинському обласному центрі здоров'я:
- Готують у родині зазвичай все традиційне: пісне - гриби, салати, пончики з капустою, варенням, узвар, рибу і смачну кутю. Чогось унікального не вигадуємо, їмо те, до чого звикли. І так, рахуємо, щоб було якраз 12 страв.
У родині нотаріуса на Святвечір завжди готують грибну юшку
Дехтярук Ірина, приватний нотаріус :
- На Святвечір готуємо обов'язково 12 страв. У нашій родині дуже люблять вареники з капустою та грибами. Також завжди готуємо грибну юшку з сухих білих грибів. Рецепт дуже простий: гриби, водичка, припасерована цибулька, сіль та часник.
У родині підприємця люблять голубці з гречкою та грибами
Богдан Лящук, підприємець:
- У нас - традиційні кутя та узвар, а ще - овочеві салати, вареники, шпарагівка з панірованими сухарями, голубці з гречкою та грибами. Завжди запікаємо рибу. Перших страв до Святвечора не готуємо, а з солодкого любимо запікти яблука з медом та горіхами чи ізюмом.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
20:15
11 грудня
20:23
9 грудня
live comments feed...