• Головна
  • Сімейні традиції: що готують на Святвечір у волинських сім'ях
11:00, 6 січня 2018 р.

Сімейні традиції: що готують на Святвечір у волинських сім'ях

Кожна родина має свої різдвяні традиції. Хтось на Святвечір готує по-особливому кутю, хтось щороку вишукує нові рецепти у інтернеті, а хтось просто готує напівфабрикати з магазину та й не думає про 12 страв. Журналістка 0332.ua поцікавилась, що готують у родинах священика, лікаря, юриста та підприємця з Луцька. 

Матінка Олена готує на Святвечір особливу кутю - «мокру»

Сімейні традиції: що готують на Святвечір у волинських сім'ях, фото-1

Олена Марчук, мама сімох дітей, дружина протоієрея Валентина Марчука:

- Зазвичай – це картопля варена, полита олією з кропчиком зеленим (в морозилці стараюсь мати), грибочки мариновані, заправлені олійкою і цибулькою зеленою, салат з бурячка червоного або вінегрет (коли як), вареники з картоплею, тушкована капуста (будь яка, яка є на той час: цвітна, квашена, білокачанна) і обов‘язково кутя - не така як на Волині  (густа, з мандаринами, ізюмом, маком і горіхами), а як казала моя бабця (це від неї навчилась, а вона у свою чергу від своєї мами) «мокра». Це коли багато сити (мед розведений у теплій воді) і тільки мак та горіхи волоські. А ще обов‘язково, щоб була пшениця бита, ніякої крупи-замінника не визнаю, це для мене не кутя вже, а каша солодка.

Приходимо з храму після святкового вечірнього Богослужіння, накриваємо стіл (діти допомагають), запалюємо свічку, співаємо тропар Різдва і сідаємо за стіл усією нашою чималенькою сім‘єю. Багато не готую страв, бо вечеря пісна (строгий піст, навіть без риби). А піст у нас в сім‘ї всі тримають, тому на свято ніхто не захоче доїдати пісне, всі чекають розговіння на м‘ясо.

У родині головного лікаря їдять те, що звикли

Сергій Новосад, головний лікар у Волинському обласному центрі здоров'я:

- Готують у родині зазвичай все традиційне: пісне - гриби, салати, пончики з капустою, варенням, узвар, рибу і смачну кутю. Чогось унікального не вигадуємо, їмо те, до чого звикли. І так, рахуємо, щоб було якраз 12 страв.

У родині нотаріуса на Святвечір завжди готують грибну юшку

Дехтярук Ірина, приватний нотаріус :

- На Святвечір готуємо обов'язково 12 страв. У нашій родині дуже люблять вареники з капустою та грибами. Також завжди готуємо грибну юшку з сухих білих грибів. Рецепт дуже простий: гриби, водичка, припасерована цибулька, сіль та часник.

Сімейні традиції: що готують на Святвечір у волинських сім'ях, фото-2

У родині підприємця люблять голубці з гречкою та грибами

Богдан Лящук, підприємець:

- У нас - традиційні кутя та узвар, а ще - овочеві салати, вареники, шпарагівка з панірованими сухарями, голубці з гречкою та грибами.  Завжди запікаємо рибу. Перших страв до Святвечора не готуємо, а з солодкого любимо запікти яблука з медом та горіхами чи ізюмом. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Святвечір #страви #Волинь
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
live comments feed...