• Головна
  • "Чим менше сонця надворі – тим більше кольорів на тарілці", – лікар-дієтолог про харчування взимку
12:45, 25 січня 2018 р.

"Чим менше сонця надворі – тим більше кольорів на тарілці", – лікар-дієтолог про харчування взимку

Серед зимових проблем, таких як втомлюваність, сонливість вдень, неміцний сон вночі, погіршення аналізів (підвищення холестерину, імунограми), більшість спричинені дефіцитом вітаміна D.

Вирішити цю проблему допоможуть прогулянки під зимовим сонцем та вживання корисних продуктів, – інформує лікар-дієтолог Оксана Скиталінська у Facebook.

Основним правилом раціону має стати вислів: "Чим менше сонця надворі – тим більше кольорів на тарілці", а другим – збалансованість.

"Щоб зрозуміти, що таке збалансоване харчування, уявімо собі тарілку. І ось на цій тарілці мають бути в певному співвідношенні певні групи нутрієнтів (харчових речовин). Для цього тарілку ділимо навпіл, а кожну половинку- ще раз (на фото)", – зазначає лікар-дієтолог.

"Чим менше сонця надворі – тим більше кольорів на тарілці", – лікар-дієтолог про харчування взимку, фото-1

Ми можемо ці продукти змішувати, готувати з них страви, а от їхнє співвідношення на тарілці має бути таким:

- Білки, з яких "будується" імунітет і кожна клітинка нашого тіла, можуть бути тваринного походження (яйця, сир, кисломолочні, нежирна птиця та риба) та рослинного (бобові, грибні, соєві). Вони займають 1/4 тарілки.

- Вуглеводи мають бути "складними", тобто повільно засвоюватися, бо вони дають енергію тілу, ясність думкам, знімають втому, яка може виникати протягом дня. Найкращими представниками є каші, хоча може бути і зерновий хліб, а займають 1/4 тарілки.

- Овочі, фрукти, ягоди є не лише джерелом клітковини, але і вітаміну С, кольорових пігментів, які разом живлять корисну мікрофлору кишечник, забезпечуючи сильний кишечний імунітет, мають протизапальні властивості. Овочів має бути вдвічі більше, ніж фруктів, вони мають займати 1/2 тарілки.

- Кисломолочні (йогурт, кефір) належать до білкових продуктів, але їх варто виділити окремо, оскільки в них, окрім білка, ще є кисломолочні мікроорганізми, які допомагають зміцнити кишечний бар'єр, зробити його непроникним для шкідливих речовин, хвороботворних бактерій і запобігають так званому "синдрому дірявого кишечника". Такі продукти ідуть "бонусним" додатком до тарілки.

- Напої. Звичайно, найкращим напоєм є чиста фільтрована вода, але, коли надворі холодно, можна з водички зробити вітамінно-фітоцидний напій, додавши ягідки, багаті вітаміном С (обліпиха, смородина) та фітонцидами, природними противірусними та протизапальними засобами, наприклад, імбирем. Напої ідуть "бонусним" додатком до тарілки.

На вітамін D багаті печінка,тріски, яєчні жовтки, кисломолочні продукти, морську риба, лісові грибочки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Дієтолог #харчування #збалансованість #продукти #вітамін
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...