• Головна
  • В Україні введуть заборону на домашні молокопродукти та м'ясо
12:25, 27 травня 2013 р.

В Україні введуть заборону на домашні молокопродукти та м'ясо

При вступі до СОТ Україна зобов'язалася наблизити норми показників безпеки вітчизняної продукції до загальноприйнятих, тому реалізувати необроблене молоко, сир домашнього виробництва, атакож м'ясо тварин подвірного забою, з першого січня 2015 року забороняється, пише "День" з посиланням на видання "Хроника".

За словами Миколи Гриценка, керівника напряму «Розвиток ринкової інфраструктури» (проект USAID «Агроінвест»), це передбачено законом, що регулює безпеку і якість харчових продуктів.

Експерт пояснив, що під час вступу до СОТ Україна взяла на себе зобов'язання наблизити вітчизняні норми показників безпеки до загальноприйнятих. Саме для виконання міжнародних зобов'язань в 2009 році був прийнятий закон «Про безпеку та якість харчових продуктів».

«Це обмеження пов'язане з вступом України до СОТ, - розповів Гриценко, - і викликано також бажанням виробників вітчизняних свою продукцію тваринного походження просунути на зовнішні ринки. А там вимоги до якості і безпеки продукції - строгі. Ми повинні брати цей фактор до уваги», - підкреслив він.

«Фахівці не виключають: якщо б ми не відклали обмежувальні норми« харчового »закону, три роки тому продовольча безпека України могла опинитися під загрозою», - сказав він.

Одночасно з попередньою пролонгацією обмежувальних норм закону «Про безпеку і якість харчових продуктів» Кабінету Міністрів було доручено розробити державну програму створення мережі пунктів закупівлі молока та забійно-санітарних пунктів тварин, що утримуються в домогосподарствах. Але концепцію програми не схвалили. Відповідно не були створені мережі пунктів закупівлі молока та забою худоби. Їх немає і досі, зазначив М.Гриценко.

Не секрет, що біологічна безпека товарів і продуктів харчування в нашій країні не контролюється належним чином. Як зазначає координатор проекту «Центр споживчого контролю "ЧЕК", кандидат технічних наук Ігор Каневський: «Є різні оцінки, але в середньому від 30 до 50% продуктів в Україні не відповідають стандартам якості. До того ж сьогодні в країні діють ГСТУ (держстандарт, - ред.) на продукти в 4 рази менше, ніж ТУ (технічні умови. - ред.)».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...