Новини компаній
13:13, 26 серпня 2024 р.

Що таке вино кава?

Новини компаній
Що таке вино кава?, фото-1

Кава – це ігристе вино, яке виготовляють в Іспанії. Тож що таке кава, як її виготовляють і чим вона відрізняється від інших ігристих вин, розповідаємо в цій статті.

Що таке іспанське вино кава

Коли ми говоримо про ігристе іспанське вино, то однозначно перше, що спадає на думку, — це кава. Каву виготовляють таким самим способом, як і звичайне шампанське. Історія виробництва кави досить давня, а назва походить від того, що іспанське ігристе витримували у підземних сховищах, печерах, які називалися "кавас". Звідси і назва ігристого вина — кава. Його виготовляють класичним методом, тобто повторне бродіння проходить вже в пляшках. І хоча таким самим класичним методом виготовляють традиційне французьке шампанське, кава відчутно відрізняється від шампанського, і причина — це сорти винограду, які використовуються для виробництва кави.

Для виробництва кави використовують специфічні іспанські сорти винограду. Наприклад, сорт винограду макабеу — це білий виноград, який є основним виноградом при виробництві ігристого вина кава саме в Іспанії. В Іспанії є досить багато виноградників з цим виноградом. Особливістю макабеу є його легкі квіткові та цитрусові нотки.

Ксарельйо — ще один іспанський сорт винограду, який має більш насичені квіткові нотки з легкими фруктовими ароматами. Якщо в каві використаний ксарельйо, то ви відчуєте яскраву кислотність.

Також при виробництві кави використовується виноград парельяда з ніжними цитрусовими нотками, який балансує ігристе вино каву.

Допускається також використання інших сортів винограду, які не є характерними для Іспанії, але також ростуть на іспанських виноградниках. Зокрема, це шардоне та мальвазія.

Види ігристого вина Cava

Ігристе вино кава поділяється на біле та рожеве за кольором. Біле ігристе вино кава є більш поширеним, хоча зараз зростає популярність рожевої кави.

За витримкою вино кава поділяється на звичайну каву, яка зберігається в пляшках мінімум протягом дев'яти місяців. Саме протягом цього часу відбувається повторне бродіння, і в результаті кава стає ігристим вином з гарними бульбашками. Резерва кава витримується мінімум 15 місяців. Після цього з пляшки видаляється осад, додається вино для поповнення об'єму в пляшці, пляшка коркується і готова до вживання. Гран резерва кава витримується в пляшках на осаді не менше 30 місяців і є вінтажним вином. Кава з меншою витримкою матиме легший смак та більш виражені фруктові нотки, натомість кава, яка витримувалася в пляшці довше, матиме складний смак та насичений аромат, який залежить від сорту винограду. Проте на аромат впливає не тільки сам сорт винограду та купаж сортів, які використовуються при виробництві кави, але й те, на яких ґрунтах був вирощений виноград і в якому регіоні виноградники. Виноград для кави вирощують на височинах в горах, а також є виноградники, які розташовані на узбережжях. Кава з такого винограду матиме легку мінеральність.

Кава також може бути різною за рівнем цукру, тобто за солодкістю. Тут поділ за солодкістю такий самий, як і в інших ігристих вин: може бути брют натюр або нон дозаж, яке містить менше трьох грамів цукру на літр; менш ніж 6 г цукру на літр – брют; екстрасухе, сухе, напівсухе та навіть дульче — суперсолодке, яке містить 50 г на літр. Проте солодка кава є менш поширеною, ніж суха та напівсуха кава.

Коли ви будете вибирати вино кава для себе, звертайте увагу на те, які смаки вин вам до вподоби: легкі чи більш насичені, орієнтуйтеся тоді на витримку кави. Також звертайте увагу на солодкість і вибирайте каву за тим, яка солодкість вам більше подобається.

Як пити вино кава

Кава, як традиційне ігристе вино, найкраще смакуватиме охолодженою. Для охолодження найкраще класти пляшку в відерце з льодом, але не варто охолоджувати каву в холодильнику або в морозилці. Також не рекомендується додавати до келиха з кавою лід.

Каву можна подавати до будь-яких видів їжі. Вона чудово смакуватиме і до м'ясних страв, і до фруктів, і до сиру, і навіть до десертів. А дехто навіть рекомендує використовувати сухе ігристе вино кава для приготування їжі, зокрема для м'яса та соусів.

Якщо ви хочете відчути смак справжнього іспанського ігристого вина, рекомендуємо спробувати каву. Ціни будуть відрізнятися і від виробника, і від унікальності виноградника, від солодкості, та звісно від витримки. Проте орієнтуйтеся не на ціну, а на свої смакові вподобання, і на основі цих вподобань вибирайте каву. Завжди звертайте увагу на етикетку: там має бути вказано не тільки солодкість і виробника, а й те, скільки витримувалося вино і який купаж винограду використано в цьому вині. Допускається використання винограду з різних урожаїв в одній пляшці — це також має бути вказано на етикетці.

Виробники також вказують на етикетці основні нотки вина: наприклад, цитрусові чи фруктові. Є навіть кава, в якій відчуваються нотки горіхів та мигдалю.

Тож можна сміливо говорити, що кава — це чудове ігристе вино: традиційне, освіжаюче, легке і з великим варіантом смаків. А ще кава має великий потенціал для витримки, тож може доповнити вашу колекцію ігристих вин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...