• Головна
  • Чи була сальмонела у луцьких пончиках? (ФОТО)
11:32, 15 червня 2011 р.

Чи була сальмонела у луцьких пончиках? (ФОТО)

До редакції «ВН» звернулася мешканка Луцька Марія Синя. Вона розповіла, що її дитина захворіла на сальмонельоз після того як з'їла пончик, придбаний в одному з кіосків міста.

Проте виявилося, що і виробник, і реалізатор впевнені, що такі заяви – не більше ніж своєрідний шантаж з боку лучанки.

Марія Синя стверджує, що 22 квітня року купила у кіоску на проспекті Відродження пончик з кремом. Ввечері того ж дня її 11-річна донька його з’їла, а на ранок їй стало погано: почалися гострі болі, пронос. Викликали швидку. Але оскільки були святкові великодні дні, то у лікарню звернулися лише 26 квітня.

«Пасху перебули, а у вівторок здали аналізи і зразу лягли в лікарню. Нам поставили діагноз: сальмонела», – каже жінка.

Чи була сальмонела у луцьких пончиках? (ФОТО), фото-1

За словами Синьої, від пончиків, куплених у кіоску того ж самого підприємця постраждало ще троє людей: 10-річна дівчинка, а також дворічна дівчинка зі своєю мамою.

Як розповів тато найменшої постраждалої Віталій Губій, його дружина і донька з’їли пончик ще 21 квітня. Він був куплений у кіоску поблизу торгового центру «Гостинець». Наступного дня відчули себе погано. Але знову ж таки через свята звернулися до медиків тільки 25 квітня

Марія Синя запевняє, що нічого іншого, що могло б бути заражене сальмонелою, того дня її дитина не їла. «Це було перед святом, – розповідає вона. – Ніхто ще не їв нічого такого: ні яєць, ні м’яса».

У походженні зарази впевнений і Віталій Губій. Каже, сам тих пончиків не їв, тож і не постраждав.

Виробником продукції є підприємець з міста Шумська Тернопільської області Валерій Шевчук. Марія Синя розповіла, що у телефонній розмові він пообіцяв їй приїхати і розібратися у ситуації, але потому перестав виходити на зв'язок. Натомість пізніше з лучанкою зв’язалася менеджер підприємця на ім’я Лариса.

«Вона приїжджала в Луцьк і, я так зрозуміла, пробувала відкупитися від нас», – розповідає Марія Синя.

Жінка каже, що з нею також зустрічався місцевий реалізатор продукції – підприємець Орест Пальчук. Хоча також – обіцяв допомогти – і зник, запевняє Марія Синя.

«Зараз написані скарги в прокуратуру, управління у справах захисту прав споживачів, санстанцію», - каже Марія Синя.

Лучанка розповіла, що зараз збирає всі необхідні матеріали, щоб подати до суду – відшкодувати у підприємця витрати на лікування.

«Ми їм виставили умови: 350 гривень – один день лікування. Це найменше. Або давайте путівку, або гроші відшкодовуйте. Порадилися. Сказали: 30 тисяч гривень. Вони кажуть, що це для них забагато», – розповіла мати дитини.

Виробник продукції Валерій Шевчук, який випікає вироби у місті Шумську Тернопільської області, в якості свого товару упевнений. Відтак – не бачить причин, аби відшкодовувати жінці лікування.

«Принцип приготування того продукту абсолютно на 200% виключає цю паличку. Тому що вона гине при температурі 70 градусів, а продукт готується при температурі 180 градусів», - каже підприємець.

«Ми подавали на експертизу інгредієнти, з яких виготовляємо, і саму продукцію. А також ту продукцію, яка лежала три дні не в холодильнику», - розповів Шевчук.

«Ми зробили аналізи, приходила санстанція, повідбирала продукти по різних точках реалізації. Ми свою продукцію возимо не лише в Луцьк, а й по західному регіону, і продукція виготовляється в один день. Такі ситуації могли виникнути і в Львові, і в Рівному, і в Хмельницьку, але чому виникла лише в Луцьку. Тим більше, що діти були в школі, снідали, обідали, ходили в піцерію. З’їли пончик і на вечір їм стало погано», - каже підприємець.

«Приїжджали наші представники до Луцька. Вона (Марія Синя, – «ВН») захотіла певну суму грошей, аби цю справу не розкручували. Їх цікавили лише гроші. 30 тисяч гривень компенсації. Плюс санаторне лікування і те, що вони потратили на медикаменти», - запевняє виробник.

Шевчук каже, що й з іншими лучанами, які перехворіли, аналогічна ситуація. Один з батьків, за його словами, навіть сказав, що потрібно не 30, а 120 тисяч гривень. Виробник пончиків заявляє: за його інформацією, усі постраждалі живуть неподалік один від одного.

Впевненість у тому, що продукція «чиста», висловив і місцевий реалізатор хлібобулочних виробів Орест Пальчук.

«Тільки вона (Марія Синя, - «ВН») звернулася, буквально за 15 хвилин, за скільки там доїхати встигли, взяли зразки, зробили відповідні аналізи, на заводі зробили свої аналізи, в незалежній експертизі робили, і навіть брали не придатну для реалізації продукцію, яка полежала три дні без холодильника, на аналізи, аби подивитися, чи взагалі може в ній розвинутися така інфекція», - каже Пальчук.

Він запевняє: усі результати експертизи – на його користь.

Шумська районна, Тернопільська обласна та Луцька міськрайонна санстанції брали продукцію для обстеження. Сальмонели в ній вони не виявили. Хоча, як зазначає головний санітарний лікар Луцька та Луцького району Іван Ульчак, для проб санстанція не брала продукцію саме з тієї партії. Адже на момент, коли надійшло звернення, її просто вже не було.

На проби взяли тістечка та булочки з кіоску цього ж підприємця, однак вже з того кіоску, що розміщений на Центральному ринку Луцька.

Навіть за таких обставин лікар припускає, що палички сальмонели в продукції не може бути. Каже, що якби була заражена партія – до лікарні звернулися б десятки лучан, оскільки вироби користуються попитом.

«Побрали продукцію, дослідили. Ніякої сальмонели там не було», – заявив Ульчак.

«Де взялася та сальмонела? Аби заразитися тією сальмонелою, не обов’язково акцентувати на якійсь певній продукції. Якщо підняти результати епідемічного розслідування випадків, то ніби вони якісь салати робили, щось з яйцями, а потім оце спихнули на цю продукцію», - каже лікар.

«Це абсурд. Натуральний абсурд, аби в такій продукції, тим більше, що вона герметично запакована, ну де вона візьметься? Я припускаю, що якби була забруднена партія сальмонели – то ми б не один випадок і не два мали. Ми мали би десятки випадки по Луцьку», - каже Ульчак.

Санепідемстанція надала Марії Синій відповідь на її звернення:

Чи була сальмонела у луцьких пончиках? (ФОТО), фото-5

У відповіді СЕС йдеться, що кіоск на проспекті Відродження, 2, після перевірки 29 квітня таки закрили, а саму споруду демонтували. Сказано – за порушення санітарного законодавства (розміщення торгової точки без дозвільних документів луцької міської ради та санітарно-епідеміологічної станції)

Проте, зі слів Марії Синьої, невдовзі він з’явився неподалік - на вулиці Рівненській, поблизу зупинки «Готель «Лучеськ», де й зараз працює.

Репортер «ВН» 3 червня відвідав цей кіоск. Цікаво, що продавець відмовилася показати документи, які засвідчують якість продукції – сказала, що немає. Не захотіла вона й називати, хто є виробником чи реалізатором випічки.

Проте вже за три дні – 6 червня під час перевірки законності діяльності кіоску управлінням муніципальної дружини – документи з’явилися. Підприємець Орест Пальчук, який був у кіоску на момент перевірки, показав угоду на оренду торгового місця, укладену з орендонаймачем території зупинки, та висновки Тернопільської і Шумської СЕС щодо якості продукції.

Висновку Луцької санстанції на місці не виявилося, хоча підприємець обіцяв його показати згодом. Хоча, не зважаючи на неодноразове прохання «ВН» надіслати копію дозволу СЕС, редакція її станом на 14 червня не отримала.

Не дивлячись на неоднозначність ситуації, стає все ж зрозуміло, що люди мусять бути обачними, коли купують продукти харчування, тим більше – у літню спеку.

Начальник управління захисту прав споживачів Геннадій Кожевніков розповів, що покупець, який сумнівається в якості продукції, має право вимагати документи, які підтверджують її якість.

«Коли людина купує товар продовольчої групи, особливо той, що швидко псується, продавці зобов’язані на вимогу споживача показати походження товару, накладну, звідки отриманий товар, виробник, з адресою», – пояснив Кожевніков.

Кожевніков каже, що якщо продавець починає відмовляти у пред’явлені документів – це вже є порушенням.

«Якщо не дають таких документів – це вже йде всупереч правил торгівлі. Це є адмінправопорушення. Згідно з законом про захист прав споживачів це ще й є економічна санкція 30% від продукції, яка отримана від реалізації», – каже чиновник.

Такі продукти, як білий цукор, алкоголь, тютюнові продукти і дитяче харчування, повинні бути сертифіковані. Усі інші сертифікації не підлягають. Однак споживач має право вимагати маркування товару, накладну, інформацію щодо вмісту ГМО та якісне свідоцтво щодо товару.

Якщо ж покупець виявив, що продукція неякісна, він може написати зауваження до книги скарг і пропозицій, яка має міститися в куточку споживача будь-якої торгової точки. Або ж вислати власнику точки письмову заяву. Протягом трьох днів підприємець повинен дати відповідь на скаргу і вчинити відповідні дії, аби усунути недоліки.

Якщо ж цього не стається – споживач може звернутися безпосередньо до управління у справах захисту прав споживачів – і вимагати перевірку цього місця продажу.

Підприємець-виробник хлібобулочних виробів, на боці якого висновки офіційних структур, відшкодовувати будь-які гроші відмовляється, адже не вбачає власної вини. Представники заводу припускають, що справа може бути замовлена конкурентами. Натомість мати дитини, що захворіла на сальмонельоз чекає відповіді від прокуратури щодо цієї справи. Вона переконана у власній правоті та хоче виграти справу у суді.

Чи була сальмонела у луцьких пончиках? (ФОТО), фото-6
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...