• Головна
  • У луцьких закладах харчування з початку року виявили майже 400 порушень санітарних норм та правил
11:00, 21 червня 2011 р.

У луцьких закладах харчування з початку року виявили майже 400 порушень санітарних норм та правил

Відбулось засідання надзвичайної протиепідемічної комісії. Його провів перший заступник Луцького міського голови, голова комісії Святослав Кравчук. Про це інтернет-видання «Волинська правда» повідомили у відділі інформаційної роботи Луцької міської ради.

Він наголосив на актуальності проблеми безпечної торгівлі на ринках міста, в торговельних закладах, ліквідації стихійної торгівлі. «Складається враження, що поведінка як продавців харчової продукції, так і споживачів вийшла за межі розумної безпеки», – зазначив Святослав Кравчук. Вражають результати перевірок торговельних закладів, ринків міста, які свідчать про недотримання санітарних норм, температурних показників зберігання продуктів, відсутність медичних книжок у працівників, які відповідають за реалізацію харчової продукції, її зберігання із закінченим терміном придатності тощо.

«Щоб запобігти небезпечній ситуації, яка може виникнути внаслідок таких дій, ми звертаємо увагу покупців і, в першу чергу, продавців, власників магазинів: поважайте людей, поважайте здоров’я споживачів, своє та своїх дітей. Сьогодні на мінімальний курс лікування у інфекційній лікарні потрібно 500-600 гривень», – наголосив перший заступник міського голови.

Також він звернувся до правоохоронних органів, ветеринарної служби, муніципальної дружини, щоб ті посилили контроль на ринках міста, не допускали стихійної торгівлі, особливо молочними, м’ясними продуктами, які можуть бути носіями різноманітних інфекцій. Головний санітарний лікар Луцька та Луцького району Іван Ульчак поінформував про останній спалах, який мав місце 13 червня після святкування дня народження в барі «Тотем». Протягом двох наступних днів зі скаргами на шлункові розлади в обласну інфекційну лікарню звернулося 10 осіб, у яких, після бактеорологічного обстеження, було виявлено сальмонельоз. В цьому кафе було порушено асортимент продукції, затверджений санітарно-епідеміологічною станцією. Виготовлялись страви складного приготування, використовувались продукти, на які не було супровідної документації тощо.

Загалом, зі слів Івана Ульчака, у деяких підприємствах ресторанного господарства міста відсутні виробничі цехи, умови для підготовки сировини, порушене товарне сусідство, технології приготування, умов і термінів зберігання готової продукції. Недостатньо уваги керівники цих закладів приділяють дотриманню дезінфекційного режиму, особистої гігієни, режимам миття та обробки посуду, інвентаря.

Також в місті складається небезпечна епідемічна ситуація, пов’язана із несанкціонованою торгівлею кремовими кондитерськими та булочними виробами з начинками не місцевого виробництва, продаж яких здійснюється в малих архітектурних формах.

Працівники санстанції фіксують численні порушення на ринках міста, а саме: зберігання частини продуктів, що швидко псуються, за межами холодильного обладнання, що сприяє розмноженню та накопиченню патогенних мікроорганізмів. Масового характеру в місті набуло виробництво курей-гриль, однак, не скрізь є умови для маринування птиці та холодильне обладнання для її зберігання.

Відтак, за п’ять місяців цього року за порушення санітарних норм та правил на харчових об’єктах міста накладено 398 штрафів на суму майже 60 тисяч гривень. Відсторонено від роботи майже 80 осіб за непроходження медогляду. Вилучено з обігу 222 кг небезпечних харчових продуктів і продовольчої сировини.

Підсумовуючи, Святослав Кравчук доручив відповідним органам до кінця тижня ліквідувати торгівлю птицею на вулиці Замковій; забезпечити проходження медичних оглядів усіх осіб, причетних до реалізації і виготовлення продуктів харчування, та наявність у них медичних книжок. Що ж до перевірок, то зі слів Святослава Кравчука, працівники санепідемстанції здійснюватимуть їх постійно. «Ми готові, там де є сьогодні проблеми знаходити шляхи їх вирішення, але не там, де їх вирішення передбачає власні потреби, пов’язані з отриманням прибутку», – наголосив перший заступник міського голови.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...