"Три празники в гості", вихід з посту та ... гастроентеролог

На новорічно-різдвяні свята зазвичай чимало українців дозволяють собі з’їсти та випити зайвого. У результаті багатьом з них доводиться звертатись за медичною допомогою. Як уникнути наслідків тривалих застіль, щоб свято не перетворилось на проблему? І як тим, хто постував, запобігти ускладнень під час різкої зміни харчового раціону?

Про це журналісти «0332.ua. Сайт міста Луцька» дізнавались у фахівців комунального закладу «Луцька міська клінічна лікарня».

«За традицією у православних християн прийнято до Різдва дотримуватися посту, -каже лікар-гастроентеролог Лідія Уяс. –На мою думку, треба робити акцент на тому, що піст – у першу чергу - духовне очищення. Обмежувати себе в їжі можна далеко не всім. Церква дозволяє послаблювати або скасовувати піст тим, для кого він може стати шкідливим. Зокрема, це стосується хворих людей. На жаль, дехто на це не зважає і продовжує дотримуватися суворого посту. У результаті отримує загострення болячок. Окрема мова –про вихід із посту. Навіть у здорових людей через різку зміну харчування в цей період нерідко виникають диспепсії, тобто функціональні розлади травлення. Через переповнення живота починається його здуття, людину турбують відрижки, гикавки. Доволі часто у період зимових свят загострюються гастрити, панкреатити, захворювання печінки та жовчного міхура. Це відбувається через те, що люди споживають багато важкоперетравлюваної їжі –жирної, смаженої, копченої. Додайте туди ще й випічку та алкоголь –виходить непомірне навантаження на шлунок, підшлункову залозу та печінку».

Лідія Уяс також радить тим, хто схильний до загострень, мати вдома завжди "під рукою" ферментні препарати. За її словами, можна обійтися хоча б панкреатином. Якщо людина вже мала раніше такі проблеми, варто перестрахуватися і не переїдати. Щодо алкоголю, гастроентеролог вважає, що здорові люди можуть дозволити собі випити за столом 50-100 грамів горілки чи келих вина. А от змішувати напої, каже вона, не варто –на ранок матимете похмілля.

«З’їсти 12 пісних страв за святковим столом –справжній стрес для організму, - переконує гастроентеролог Юлія Кошель. –Тим паче, наступного дня продовжити застілля з м’ясними та жирними стравами. Потрібно виходити з постування поступово, аби дати можливість організму адаптуватися до цієї їжі. Зокрема, обмежувати важкі тваринні жири та майонез, надавати перевагу більш легкому і пісному м’ясу. Тим, хто має жовчно-кам’яну хворобу, потрібно у першу чергу звернути на це увагу. Вживання жирів стимулює виділення жовчі, тому страви з жирного м’яса можуть спровокувати в таких хворих загострення аж до розвитку гострого холециститу або хронічної жовтухи. Бажано також не змішувати солодощі з м’ясними продуктами. Переходити до десерту можна лише через годину-дві, а то й три, після того, як ви їли м’ясо, тому що білки одночасно з вуглеводами не перетравлюються».

Згідно статистики, зазвичай пік звернень до гастроентерологів припадає на 20-і числа січня, після відзначення українцями Різдва, Щедрого вечора та Водохреща. Тому аби «три празники в гості» не спричинили вам проблему, лікарі радять зважити можливості свого організму і їсти та пити в міру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі