• Головна
  • ТОП-5 продуктів, які найбільше подешевшали та подорожчали в лютому
11:45, 15 березня 2018 р.

ТОП-5 продуктів, які найбільше подешевшали та подорожчали в лютому

ТОП-5 продуктів, які найбільше подешевшали та подорожчали в лютому

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж склали ТОП-5 продуктів харчування, які найбільше подешевшали та подорожчали в лютому.

Про це повідомляє генеральний директор Української асоціації постачальників торгових мереж, аграрний експерт Олексій Дорошенко на сторінці у Фейсбуці.

"ТОП-продуктів, вартість яких найбільше знижувалась у гривні складається зі свинини, курячого філе та бройлера, гречаної крупи та сала. Першу позицію посідає свинина, яка просіла на 2,3 грн. за кілограм і коштує в середньому в Україні 107,9 грн. Друге місце за курячим філе, яке подешевшало на 1,5 грн. та має середню ціну 89,9 грн. за кілограм. Ціна курячої тушки зменшилась на 1,1 грн. та має середню вартість в країні 53,7 грн. за кілограм. На 70 коп. знизилась ціна на гречку. Її середня ціна на кінець лютого складала 20,8 грн. за кілограм. Як і прогнозувалось впала вартість сала, поки що на 50 коп. Кілограм в середньому в країні коштує 71,7 грн.", - повідомляє експерт.

ТОП-5 продуктів, ціна яких найбільше знизилась у відсотковому вимірі:

  • гречка, вартість якої знизилась на 3% та в середньому продається по 20,8грн.;
  • свинина, яка продемонструвала зниження на 2,1%. Офіційна статистика фіксує середню ціну в 107,9 грн. за кілограм;
  • бройлер показав динаміку падіння на 2,1% показав й бройлер. Його вартість становить 53,7 грн.;
  • курятина – філе показало трохи меншу від’ємну динаміку – 1,7%. Кілограм в середньому в Україні нам обійдеться у 89,9 грн;
  • яйця замикають п'ятірку з 1,6% і середньою ціною 27,5 грн. за десяток. У лютому яйця подешевшали на 50 коп. за десяток.

Максимально продукти харчування на споживчому ринку України подорожчали на 3 гривні, у відсотковому співвідношенні на 18%.

ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали:

  • яловичина, яка додала за лютий 3,2 грн. за кілограм. Відтепер її середня ціна в Україні складає 120,4 грн;
  • м’який сир із 1,9 грн. подорожчання за кілограм. Його середня вартість – 90,9 грн;
  • варена ковбаса, вартість якої зросла за лютий на 1,2 грн. Відтепер її середня ціна в Україні – 83,8 грн.за кілограм;
  • морожена риба, яка за останній зимовий місяць додала 1,1 грн. і коштує 67,6 грн. за кілограм;
  • буряк, який піднявся в ціні на 1 грн. і його середній цінник – 8 грн. за кілограм.

Найбільше у відсотковому співвідношенні подорожчали продукти з борщового набору, адже на них є найбільший попит.


ТОП-5 продуктів, які показали найбільше зростання у відсотковому еквіваленті:

  • білокачанна капуста з 18% і середньою ціною 5,9 грн. за кілограм;
  • буряк, який збільшився в ціні на 14%. На сьогодні його середня ціна в Україні складає 8,1 грн. за кілограм;
  • морква, яка додала 10%, і коштує 7,9 грн;
  • картопля з 8% зростання ціни і середнім цінником у країні в 6,9 грн. за кілограм;
  • яблука з 4% і ціною 18,2 грн. за кілограм.

«Прогнози нашої Асоціації щодо безумовних лідерів інфляційної гонки, а саме м’яса, окрім сала, та овочів борщового набору, справджується. Але овочі мають низький потенціал росту, тому за підсумками року можна очікувати більш помірного зростання. На жаль м'ясо, особливо найдорожчі сорти кожного виду, тобто полядвиця, вирізка, ошийок, філе та грудка, будуть продовжувати невпинно зростати. Це головний тренд, на якій буде впливати епізодичне зниження світової ціни», - зазначив експерт.

Дорошенко сподівається, що у березні картина на споживчому ринку значно покращиться.Однак квітнева можлива девальвація гривні та підняття мінімальної заробітної плати можуть її суттєво змінити.

Однак експерт зазначає, що подорожчання відбувається більшими темпами, ніж здешевлення.

"У лютому продукт, який найбільше подорожчав – капуста – додала 18%, а продукт-лідер з падіння ціни знизився всього на 3%. Так само і з продуктами-лідерами в гривневому еквіваленті: яловичина додала 3,2 грн. за місяць, а свинина знизилась на 2,3 грн. Окрім того, зростання вартості відбулось на 71% продуктів, а зниження відповідно на 29%", - підсумував Дорошенко.

Нагадаємо, що від 4 квітня 2018 року стануть суворішими санкції щодо недобросовісних виробників харчових продуктів, кормів, побічних продуктів тваринного походження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#продукти #харчування #подорожчання #ціни #регулювання #подешевшання #вартість #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...