• Головна
  • Сьогодні православні відзначають Стрітення Господнє
09:02, 15 лютого 2013 р.

Сьогодні православні відзначають Стрітення Господнє

День 15 лютого в Руській Православній Церкві присвячений спогаду про знаменну подію - про те, як в Єрусалимський храм на 40 день після народження був принесений Спаситель. Свято це називається «Стрітенням», що означає «зустріч». У чому ж сенс цієї події і хто були ті, хто зустрічав Христа в той день на східцях храму?

«На виконання Закону»

Зовнішня сторона цього свята проста. Згідно з давнім Законом, даним Богом ізраїльтянам через пророка Мойсея, мати на 40 день після народження дитини повинна була принести його до храму. Якщо це був первісток, то він повинен був бути присвячений Богові. У минулі часи в Ізраїлі старший із синів повинен був виконувати будь-які роботи для храму. Коли ж із часом потреба в таких роботах скоротилася, встановився звичай приносити жертву як викуп за первістка. Для бідних це була купівля голубів при храмі, яких потім випускали на волю.

Мати дитини могла відвідувати богослужіння тільки після цього обряду та здійснення над нею очисної молитви. Оскільки Євангеліє - Блага вість про прихід на землю Спасителя світу - Христа ще не була оголошена людям, Його Мати - Діва Марія у супроводі Йосипа-обручника попрямувала до Єрусалимського храму. Діва не потребувала очищення, але Вона по смиренню готувалася виконати  припис, не знаючи про те, що їх приходу з нетерпінням очікує відома всьому Єрусалиму людина.

Старець Симеон

«Працюйте Господеві зі страхом, і радійте Йому з трепетом» - свідчить Священне Писання. І кому як не йому, Симеону, священику, що предстояв перед жертовником у храмі Господньому, було знати, що Бог вимагає особливого благоговіння і зібраності в служінні Йому. Невипадково Симеон був серед 70 осіб, які брали участь у справі винятковго значення. Один з найосвіченіших людей в Ізраїлі, він отримав визнання і як чудовий перекладач, і одного разу йому була довірена робота над перекладом Святого Письма з давньоєврейської на грецьку мову. Переклад Септуагінти виконувався на прохання єгипетського царя Птолемея II Філадельфа.

 Добре відомий Симеону текст йшов легко, строфа до строфи, коли невеликий фрагмент в книзі пророцтв Ісаї викликав у нього збентеження: «Се Діва в утробі зачне і народить Сина». Після хвилинного збентеження він хотів вже вставити замість слова «Діва» більш відповідне за змістом слово «дружина», як раптом сталося щось незвичайне - він побачив Ангела. Побачив його так само ясно, як світло у вікні, як власну руку. Голос незвичайної краси оголосив йому, що оскільки він засумнівався у вірності Божественного Слова, він не побачить смерті до тих пір, доки на власні очі не побачить виконання великого пророцтва, зміст якого він ледь не змінив, допустивши людське судження про Вищий таємний промисел. В голосі не було ні твердості, ні осуду - тільки оголошення Божої Волі.

Минули десятиліття, тіло Симеона втратило колишню силу, втомлені очі шукали спокою, але спокою не було - ті, кого він багато років чекав, не приходили. Мешканці Єрусалиму розповідали своїм онукам про те, що їхні діди колись бачили Симеона, що незмінно з'являвся в храмі в суботні дні. З роками старець став живою легендою. Смерть ніби забула про нього. Скільки разів він згадував той день, коли ненавмисно засмутив сумнівом Того, Ким дорожив більше всього на світі ...

Прихід Діви і Немовля означав би милість Божу і велику жертву - дарування миру Свого Сина - Світоча, Пророка, Лікаря, покликаного зняти з Закону Мойсея завісу недомовленості, виявити, що найголовніша з заповідей - це заповідь про Любов. Досконалість любові Сина Божого до людей повинно було бути випробувано стражданням - жорстокою смертю, яка спокутувала гріхи людського роду. Для Симеона ж їх прихід був би сповіщенням про швидке прийняття його Богом. До нього в Єрусалимський храм приходили тисячі і тисячі молодих жінок з дітьми, але Тієї, Яка «має народити» Спасителя світу, серед них не було.

 Знатні і прості, балакучі й сором'язливі, щасливі своїм материнством, вони приносили належну за Законом Мойсея жертву очищення після народження дітей. Симеон радів разом з ними, благословляв старечою рукою нове життя, і кожен раз, залишаючись один, в смиренні схиляв голову у скинії і біля жертовника зі словами: «Нехай буде воля Твоя».

Діва Марія

Довгоочікувана гостя з'явилася зовсім просто, одягнена скромно, і, мабуть, бідно. Перед Її входом в храм не було пишних процесій, пісень з бубнами і тріумфу натовпу. Поруч була лише людина похилого віку, в очах якого світилася нескінченна любов і ніжність до Неї і Її Немовляти. Витончена, ростом трохи вище середнього, з оливковою шкірою обличчя і темними замисленими очима, ніби й не помічала своєї незвичайної краси, Вона піднімалася назустріч Симеону по щаблях храму. Він відчув Її Духом. Дізнався ще до того, як зміг розрізнити риси обличчя, по Її ході, по складках довгого покривала, по ніжному силуету фігури, що поєднував простоту і цнотливість Діви. Вона не бачила Себе, як більшість тих щасливих матерів, які є центром загальної уваги разом з новонародженою дитиною. Вона бачила тільки Його, Дитинку, скарб, який спочиває на руках і несла в Будинок Його Отця. Чистота і повна покірність волі Бога ...

Симеон ніколи не осмілювався уявити собі Мати Христа, але тепер його душа відчула Її, радіючи цій зустрічі, як з давно знайомою і улюбленою істотою. На ньому самому виповнилося те, що треба було пережити будь-якій душі, що шукає порятунку. Прийнявши Немовля на руки, він виголосив пророцтво, поєднане з покаянням: «Ныне отпущаеши раба Твоего, Владыко, по глаголу Твоему с миром: яко видеста очи мои спасение Твое, еже еси уготовал пред лицем всех людей: свет во откровение языков, и славу людей Твоих Израиля».

Що міг сказати він Діві Марії? Не від себе, не просте похвальне слово, суєтне, не гідне Її, але відкрите йому Богом пророцтво сповіщає він Її юній душі: «Се лежит Сей на падение и на восстание многих в Израиле и в предмет пререканий, и Тебе Самой оружие пройдет душу, да откроются помышления многих сердец», - знаючи, що Марія перша з людей піде відтепер назустріч Богові, розділивши з Ним тяжкість Його земного хреста.

Поруч зі старцем на східцях храму стояла літня жінка - так само відома всьому Єрусалиму,  Анна, яка довгі роки жила при храмі, служачи Богові постом і молитвою. За подвижницьке життя Анна отримала від Господа дар прозорливості, і так Господь влаштував, що радість старця Симеона розділила духовно близька людина: сенс події, відомий священикові ще й з Писання, стариця Анна прозріла за одкровенням.

 Два праведника зустріли в притворі храму святе сімейство. І символічне значення свята Стрітення полягає в тому, що праведність Старого Завіту приносила поклоніння святості Заповіту Нового.

Стрітення - традиційно один з найулюбленіших і красивих церковних свят. Блакитні «богородичні» облачення, старовинний звичай освячення свічок, несуєтний ритм служби ... Але головне в ньому - внутрішнє, невимовне до кінця. У цей день кожна віруюча людина в тій чи іншій мірі відчуває щось подібне до того, що відчував праведний Симеон Богоприїмець. Цей день служить нагадуванням і про майбутню зустріч кожного з нас з Тим, Хто відкупив стражданням безгрішного Духа наші душі, і про пережитий колись дуже важливий, сокровенний момент «прозріння», набуття віри і «особистого Бога».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...